KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Mazusar Nikoktilar
Country: Qatar
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 19 April 2010
Pages: 171
PDF File Size: 4.78 Mb
ePub File Size: 20.68 Mb
ISBN: 741-7-96724-893-1
Downloads: 93061
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: JoJole

Kaedah tradisional menggunakan cara mengambil koloni liar dari tunggul kayu dan memindahkannya ke sarang buatan manusia.

Bagaimana Cara Lebah Menghasilkan Madu ?

Penternakan ini juga bertujuan untuk pendebungaan tanaman dan penghasilan koloni kelulut untuk dijual kepada pemelihara lain. Ia dikenali sebagai lebah madu Eropah, Barat atau biasa. Apis breviligula Apis dorsata Subgenus Apis: Semua lebah madu tinggal dalam koloni di mana lebah pekerja boleh menyengat penceroboh sebagai langkah pertahanan, dan lebah-lebah yang ditakutkan merembeskan feromon yang merangsang serangan balas oleh lebah-lebah yang mwdu.

Lebah madu ialah subset lebah dalam genus Apisdibezakan terutamanya dengan penghasilan dan lebsh madu dan pembinaan koloni sarangnya yang sempurna daripada lilin lebah. Journal of Hymenoptera Research. Barangkalinya ia berasal dari kawasan tropika timur Afrika dan tersebar dari situ ke Eropah Utara dan juga ke arah timur sampai Asia di banjaran Tien Shan.

Hanya dua spesies lebah madu, A.

Bagi penternak lebah madu, mereka memeriksa haif sekurang-kurangnya seminggu sekali. Pendeta wanita di Delphi digelar “Lebah Delphi”. Sengat itu dan pundi bisanya juga dibentuk khas agar mudah mencabut diri dari badan selepas menyengat autotomiapalagi anggota sengat itu mempunyai perototan dan ganglion tersendiri yang membolehkannya untuk terus menyalurkan bisa selepas terputus.

  APPEL DE CTHULHU V6 PDF

Molecular Phylogenetics and Evolution. Terdapat perbezaan sesama spesies lebah madu, tetapi semuanya berkongsi ciri-ciri yang berikut:. Terdapat sebilangan kecil mendapan fosil yang diketahui di Asia Selatan, iaitu yang dipercayai sebagai asal-usul lebah madu, apalagi makin kurang pula yang telah dikaji secara menyeluruh.

Spesies-spesies Apis merupakan pengunjung bunga yang generalis, iaitu mendebungakan sebilangan besar tetapi bukan semua jenis tumbuhan.

Ratu yang baik ialah yang dapat mengeluarkan telur yang banyak dalam jangka waktu panjang. Apis binghami Apis breviligula Apis dorsata Apis florea Apis laboriosa. Tugasan lain yang dilakukannya termasuk menyediakan jeli raja untuk makanan ratu dan anak-anak lebah, membersihkan haif, membina kom, mengawal koponi dan lain-lain. Semua spesies Apis yang wujud dikumpul madunya oleh kaum orang asli untuk dimakan, tetapi hanya madu buatan Apis mellifera dan Apis cerana yang dimanfaatkan secukupnya untuk tujuan komersil.

Lebah madu tidak dapat menyeberangi Banjaran Rocky dengan sendiri; ia diangkut oleh kaum peneroka Mormon ke Utah pada akhir an; [8] diangkut dengan kapal ke California pada awal an. Spesies-spesies lebah madu yang bersarang dalam rongga pokok menggunakan propolis untuk menutupi rekahan pada sarang.

Saudara terdekat lebah madu moden, misalnya kumbang dengung dan lebah iolonijuga lebih kurang bersifat sosial, dan tabiat bersosial ini membayangkan sifat berplesiomorfi yang mendahului asal-usul genus ini. Apini inferred from nuclear and mitochondrial DNA sequence data”. Lebah diafrikakan juga dikenali dengan jolokan “lebah pembunuh” merupakan kacukan lebah madu Eropah dan salah satu subspesies asal Afrika iaitu A.

Pada masa ini meliponikultur banyak terdapat di negara-negara Amerika Tengah dan Selatan, terutamanya Mexico sebagai peninggalan kaum Mayadan di Timur Laut Brazil.

Bagaimana Cara Lebah Menghasilkan Madu ?

Penggiatan lebah madu Barat secara intensif oleh kaum manusia sejak ribuan tahun dahulu — termasuk pengacukan dan lebzh — nampaknya telah mempercepat lagi evolusinya sambil mengelirukan data jujukan DNA sehingga kekurangan fakta kukuh yang menghuraikan dengan tepat hubungan sesama kebanyakan spesies A.

  EAW AX364 PDF

Micrapis merupakan keturunan lebah madu yang paling lama, barangkali mencapah keluar daripada keturunan yang lain pada zaman Bartonia kira-kira 40 juta tahun dahulutetapi sendirinya sekian lama tidak bercapah sebelum Neogen. Selepas itu, ia bertelur dan mensenyawakan telur-telurnya dengan sperma yang disimpan dalam spermateka.

Lebah jantan diperlukan hanya untuk proses pengawanan dengan ratu sahaja. Ada juga yang mengumpan dengan haif kotak kayu.

Meliponikultur atau pemeliharaan lebah kelulut adalah pengendalian dan pengurusan koloni lebah kelulut. Putnam,1: Apis koschevnikovi Apis mellifera Apis nigrocincta Apis nuluensis. Kebanyakan hasil tanaman leah bergantung pada lebah madu untuk pendebungaan telah juga diimport sejak zaman penjajahan.

Beberapa jenis lebah bersaudara menghasilkan dan menyimpan madu, namun hanya ahli dalam genus Apis merupakan lebah madu sebenar. Kemudian kploni lebah madu dibawa dari Eropah, dan pada kurun ke, dari Afrika.

Apini inferred from nuclear and mitochondrial DNA sequence data” [Mol. Lebah madu masa kini terdiri daripada tiga klad.

Meliponikultur

The Story Of The Honeybee. Pemeriksaan koloni di lapangan bertumpu kepada:. Masyarakat India menerusi Atharva Veda [18] dan Yunani purba mengaitkan bibir yang disaduri madu dengan anugerah kepetahan dan juga sifat terus mata.